Hankkija – HK (Nils Forsström)
Kootessani seuran 90-vuotishistoriikkiä huomasin, miten vahvasti Hankkijalaiset ovat olleet mukana seuran toiminnassa. Seuran ensimmäinen puheenjohtaja ja perustajajäsen J.M. Petäjä oli Hankkijan johtokunnan varajäsen 1929-1938 jäsen 1938-1954. Seuran jäsen Matti Kurkinen oli Hankkijan johtokunnan varajäsen 1960 -1964 ja johtokunnan jäsen 1965-1982. Seuran jäsenenä oli myös hetken Rauno Valkonen, joka oli Hankkijan johtokunnan varajäsen 1980-1983 ja johtokunnan jäsen 1984-1987. Hankkijan johtokunnan jäsen Pekka Linnainmaakin keilasi aikanaan, mutta päätti panna pallon naftaliiniin, kun ei saanut 200 pistettä.
Hankkijalaisia seuran jäseniä ovat olleet myös Jaakko Pitkänen, Heikki Joensuu, Martti Tähkäpää sekä seuran ainaisjäsen Esko Laakso. Seppo Mäkinen on ollut seuran sihteeri 1977 -1996 ja puheenjohtaja 2002-2003. Itse olen ollut seuran johtokunnan jäsen, sihteeri sekä nykyisin rahastonhoitaja ja varapuheenjohtaja vuodesta 2004 alkaen.
Nykyisiä hankkijataustaisia seuran jäseniä ovat vielä Markus Forsström, Antti Laaja, joka on ollut seuran johtokunnan jäsen, varapuheenjohtaja ja sihteeri sekä Jaakko Holopainen.
Hankkijalainen keilailuperinne on syntynyt Nikolajeffin talossa, Salomonkatu 1, sittemmin pitkään paremmin tunnetussa Hankkijan pääkonttorissa, koska Suomen ensimmäinen amerikkalaismallinen keilarata rakennettiin 1913 Nikolajeffin taloon. Valokuvausta ja pyöräilyä harrastava automobiilikauppias Sergei Nikolajeff rakennutti talon ylimmän ullakkokerroksen tennishallien yhteyteen yhden amerikkalaismallisen keilaradan. Se oli ehkä Suomen keilahistorian kaunein rata valoisassa ja avarassa hallissa. Paikalla on nykyisin kansainvälisen liikuntaketjun kuntoilusali. Kuriositeettina kerrottakoon, että työpisteeni oli samaisen talon ylimmässä kuudennessa kerroksessa monta vuotta, kunnes Hankkija myi pääkonttorinsa Alko Oy:lle.
Nykyiset HK:laiset olivat vahvasti mukana pyörittämässä Hankkijan konttoreiden välisiä vuosittaisia keilakisoja, joissa olivat mukana Helsinki, Turku, Pori, Hämeenlinna. Kisat käytiin 8-miehisin joukkuein. Keilailuharrastusta oli myös Hankkijan Seinäjoen ja Kokkolan konttoreissa. Lisäksi pelattiin vuosittain Hankkijan keilamestaruudesta.
Tunnettuja Hankkijan aktiivikeilaajia olivat Helsingissä: Mikko Kaasalainen, Mikko Aaltonen, Kauko Piipari, Vesa Pohjola, Pauli Sundberg, Juhani Mäenpää, Arvo Paju, Yrjö Öhgren, Jukka-Pekka Malkamäki, Taisto Lyly, Tauno Nurmela, Taisto Matikainen, Ilmari Moilanen, Matti Korjus, Petteri Laiti, Aarne Kallislahti, Heikki Suomi, Ahti Hallila, Rainer Liintola, Kari Komulainen, Turussa: Kalevi Aalto, Juhani Helminen, Hemmo Kolu, Kalevi Salerma, Keijo Pakola, Juhani Pöntinen, Risto Järvinen, Heikki Haapanen, Porissa: Raimo Aalto, Pentti Saikkonen, Matti Vahala, Jukka Andersson, Hannu Loula, Kauko Heilä, Aaro Ruotsinsalo, Jukka Ruotsinsalo, Aulis Laakso, Hämeenlinnassa: Kalervo Ylinen, Seppo Laaksonen, Pentti Nyqvist, Raimo Laine, Niilo Ahtiainen, Paavo Kaivoluoto.
Harvalukuista keilailuharrastusta oli myös hankkijalaisten naisten joukossa.
Mainittakoon vielä, että Hankkijan keilaajat: Esko Laakso, Antti Laaja, Juhani Mäenpää, Rauno Valkonen ja Nils Forsström edustivat Hankkijaa ja Suomea kolme kertaa Firmakeilailun EM-Kisoissa, kerran Scheveningenissä Hollannissa ja kaksi kertaa Berliinissä.
Hankkijalainen keilaperinne seurassa on siis vahva. Hankkijan tunnettu slogan: ”Hankkija – Monessa mukana” sopii myös keilailuun.
P.S. HK:n perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja J.M. Petäjä oli siinä ”kvartetissa” ( E.Karu, Eero Peltonen, E Erkkilä ja J.M Petäjä), joka erosi HK:sta 1933 ja perusti Keilaseura Kehrän. Näin jälkeenpäin vuonna 2016 voi leikillisesti, mutta myös perustellusti todeta, että minkä J.M. Petäjä erotti, niin sen ”kolmen kopla” Nils Forsström, Heikki Sarso ja Rauli Askolin yhdistivät käynnistäessään Helsingin Keilaajat ry:n ja Keilaseura Kehrän kilpailu-, harjoitus- ja seuraottelutoiminnan yhdistämisneuvottelut Keilaseura HK-Kehrä ry:n nimen alle. Kehrän Rauli Askolin oli Nils Forsströmin tuttu jo RUK:n ja aliupseerikoulun ajoilta (RUK 117). Heikki Sarso ja Nils Forsström olivat tuttuja puolestaan Turun Kauppakorkeakoulun opintojen ajoilta 1965-1968.